Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

Άρθρο της Ηλέκτρα Αντωνιάδου: Στην καρδιά του Πηλίου τον Χειμώνα!

Παρ, 29/12/2017 - 08:45

http://omorfataxidia.gr/travel/stin-kardia-tou-piliou-ton-chimona/

Κείμενο – φωτογραφίες: Ηλέκτρα Αντωνιάδου

Το ξακουστό, μυθικό βουνό Πήλιο, το στολίδι του νομού Μαγνησίας, είναι γνωστό και αγαπητό για τις μαγευτικές παραλίες, τόσο στις ανατολικές όσο και στις δυτικές ακτές του, τις βρύσες με το κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει από παντού, τα γραφικά χωριά με τα καλντερίμια και τις πλατείες με τους υπεραιωνόβιους πλατάνους, το καταπράσινο δάσος με την πυκνή σκιά και τα δεκάδες μονοπάτια για τους λάτρεις της πεζοπορίας και της φύσης.

Πόσοι όμως γνωρίζουν τη μαγεία των μονοπατιών του Πηλίου το χειμώνα; Την εποχή που τα φύλλα των δέντρων έχουν πέσει, οι θερμοκρασίες βρίσκονται κοντά στο μηδέν, τα νερά των χειμάρρων έχουν φουσκώσει, το χιόνι εμφανίζεται συχνά στην κορυφή του βουνού και το τοπίο ορίζουν τα χρώματα του πράσινου, πορτοκαλί και καφέ;

Σ’ ένα από τα πηλιορείτικα πεζοπορικά μονοπάτια περπατήσαμε μια κρύα μέρα του Δεκέμβρη, διασχίζοντας εγκάρσια τη χαράδρα που χωρίζει το χωριό Κισσό από το χωριό Μούρεσι, στο ανατολικό Πήλιο. Μες στον καθαρό αέρα και την ευεργετική ηρεμία του βουνού, που διακοπτόταν μόνο από σποραδικές μακρινές τουφεκιές κυνηγών που αντηχούσαν στη ρεματιά, ακολουθήσαμε το παλιό παραδοσιακό καλντερίμι, που διατηρείται ακόμη σε ένα μεγάλο τμήμα του μονοπατιού.

Κατηφορίζοντας με προσοχή πάνω στα πεσμένα χρυσά φύλλα και το υγρό χώμα, βρεθήκαμε στο ποτάμι και περάσαμε το όμορφο γεφυράκι ακριβώς στο κέντρο της χαράδρας, ανάμεσα σε πανύψηλα πλατάνια με γυμνά κλαδιά και κισσούς να αγκαλιάζουν τους κορμούς τους, με το πεντακάθαρο νερό να κυλά ανάμεσα στα βράχια, καλυμμένα με βελούδινα βρύα.   

Σε πολλά σημεία, τη διαδρομή στολίζουν τα πεσμένα αγκαθωτά κελύφη χιλιάδων κάστανων, που μοιάζουν με αμέτρητα μικρά σκαντζοχοιράκια και σχηματίζουν ένα αφράτο καστανόξανθο χαλί. Όσο για τα πιο ψηλά σημεία του μονοπατιού, τόσο στον Κισσό όσο και στο Μούρεσι, απλώνεται μια υπέροχη θέα στη θάλασσα, αλλά και στις χιονισμένες κορφές του Πηλίου.

Ακολουθώντας πάντα τα κόκκινα σημάδια της χάραξης του μονοπατιού, ολοκληρώσαμε την κοπιαστική ανάβαση της επιστροφής με μια βόλτα στην κεντρική πλατεία του Κισσού και την επίσκεψη στην ιστορική εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Οι επιβλητικοί πλάτανοι του χωριού,χωρίς ίχνος φύλλου απέπνεαν μια ξεχωριστή μαγεία, μια σκοτεινή, ασυνήθιστη ομορφιά, καθώς ο αδύναμος ήλιος του χειμώνα φανερωνόταν σποραδικά, παίζοντας με τα κλαδιά και γλυκαίνοντας τα χρώματα του τοπίου.   

Info

Η πανέμορφη ορεινή πεζοπορία του μονοπατιού Κισσός-Μούρεσι διαρκεί περίπου 2 ώρες και απαιτεί μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Εκτός από μποτάκια με τρακτερωτή σόλα, θα χρειαστείτε και το τηλέφωνο του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς 24260.22222 (24 ώρες), σε περίπτωση ανάγκης.

Η απόσταση του Κισσού Πηλίου από Θεσσαλονίκη είναι 250 χλμ. και από Αθήνα 360 χλμ.

Οι τιμές δωματίου στον Κισσό ξεκινούν αυτή την εποχή από 40 ευρώ.

Φωτογραφίες

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου προέρχεται από τη συνένωση των δύο Δημοτικών Ενοτήτων Ζαγοράς, Μουρεσίου.

Επισκέπτες

Επικοινωνία

Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου (Δημοτικές Ενότητες Ζαγοράς και Μουρεσίου).

Τηλέφωνο: 24263 50103Τ.Κ.: 37001Email: dzag.mour@gmail.com