Νέα - Ανακοινώσεις / Δελτία Τύπου

Πρόσκληση στα αποκαλυπτήρια του μνημείου των εκτελεσθέντων στις 27 Μαρτίου 1944, στην Τ. Κ. Συκής

Παρ, 12/04/2019 - 10:00 έως Σάβ, 13/04/2019 - 09:45

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Θέμα : Δημιουργία μνημείου για του εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 27 Μαρτίου 1944

27 Μαρτίου 1944.Μια τραγική ημέρα ξημερώνει για την ιστορία του τόπου μας.Ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος οδεύει προς την λήξη του με την επικράτηση των Συμμαχικών Δυνάμεων έναντι του Ναζιστικού Άξονα. Οι Γερμανοί κατακτητές στις τελευταίες κινήσεις απελπισίας τους και ορμώμενοι από το μίσος που τους διακατέχει συλλαμβανουν 14 Έλληνες πατριώτες από χωριά του ανατολικού Πηλίου ( Τσαγκαράδα , Αγ.Δημήτριο , Αγ.Ιωάννη κτλ ) αλλά και από Βόλο και τους μεταφέρουν στο ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» της Συκής όπου και τους εκτελούν με χαρακτηριστική ψυχρότητα. Κανένας δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει. Έπειτα από λίγα χρόνια κάποιοι συγγενείς των θυμάτων κατασκευάζουν στην θέση του τόπου του μαρτυρίου ένα μαρμάρινο μνημείο  με χαραγμένα πάνω τα ονόματά τους ,την ηλικία τους και την καταγωγή τους, που μένει στην συνείδηση των κατοίκων της Συκής  ως '' Ο Σταυρός''…..

75 Χρόνια μετά. …..

Ο ''Σταυρός ''  παραμένει στο ίδιο σημείο ,το μνημείο έχει υποστεί αρκετές φθορές, το μέρος εκεί έχει πια καταστεί δυσπρόσιτο και σχεδόν απροσπέλαστο λόγω της πυκνής βλάστησης  και της μορφολογίας του εδάφους. Η μνήμη του αρχίζει και ξεθωριάζει στο πέρασμα των χρόνων και μόνο οι μνήμες από τους γεροντότερους είναι αυτές που το κρατούν ζωντανό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής "Γ.Ρηματισίδης " ,με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού μας, να δημιουργήσει μέσα στην Συκή, στον πευκώνα δίπλα από το εξωκκλήσι της Παναγίας , ένα μνημείο όμοιο με το αρχικό ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πατριώτες αυτούς που δώσανε την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Στόχος μας είναι , ο '' Σταυρός'' να είναι προσβάσιμος σε όλους και πολύ περισσότερο να παραμείνει στις μνήμες μας το τραγικό αυτό συμβάν. Σε σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαΐου 2019  , θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τις ψυχές των ανθρώπων αυτών.

Αναφέρουμε τα ονόματα και τις ηλικίες των θυμάτων , στα οποία παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις στα δημοτολόγια των πρώην κοινοτήτων και του Δήμου Βόλου  σε σχέση με αυτά που έχουν αναγράφει πάνω στο αρχικό μνημείο .Σας παραθέτουμε τα ονόματα των εκτελεσθέντων και την ηλικία τους όπως αυτή αναγράφεται στο αρχικό μνημείο:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Δ. ΣΑΒΒΑΣ ,  72

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΛΕΥΘ. ΚΑΡΜΙΡΗΣ  ,  68

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Δ.  ΜΠΑΡΑΜΠΟΥΤΗΣ ,  63

ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ. ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ  ,  62

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ  ,  52

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΔΗΜ. ΚΟΡΜΠΑΣ  ,  46

ΚΩΝ/ΝΟΣ Γ.  ΜΗΤΣΙΟΣ,  19

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΚΗΣ  ,  55

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΡΟΔ. ΚΙΟΛΟΥΜΟΓΛΟΥ,  42

ΙΣΑΑΚ ΧΑΣΙΔ   ,  32

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΙΑΤΡΟΥ , 52

ΚΩΝ/ΝΟΣ Δ. ΜΑΡΚΟΥ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ  ,  52

Η παρουσία σας στην τελετή θα μας τιμήσει και θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά!!!!

Στέφανος Ι. Βαούτης

Ο πρόεδρος  του

Πολιτιστικού Συλλόγου  Συκής

''Γεώργιος Ρηματισίδης ''

Φωτογραφίες

Ερωτηματολόγιο Ικανοποίησης Επισκεπτών

Πείτε μας τη γνώμη σας

Σχετικά με το Δήμο

Ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου προέρχεται από τη συνένωση των δύο Δημοτικών Ενοτήτων Ζαγοράς, Μουρεσίου.

Επισκέπτες

Επικοινωνία

Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου (Δημοτικές Ενότητες Ζαγοράς και Μουρεσίου).

Τηλέφωνο: 24263 50103Τ.Κ.: 37001Email: dzag.mour@gmail.com